Change search
Link to record
Permanent link

Direct link
BETA
Ek-Nilsson, Katarina
Publications (1 of 1) Show all publications
Ek-Nilsson, K. & Meurling, B. (Eds.). (2014). Talande ting: Berättelser om materialitet. Uppsala: Institutet för språk och folkminnen
Open this publication in new window or tab >>Talande ting: Berättelser om materialitet
2014 (Swedish)Collection (editor) (Other academic)
Place, publisher, year, edition, pages
Uppsala: Institutet för språk och folkminnen, 2014. p. 177
National Category
Cultural Studies
Research subject
Folklore; Ethnology; Cultural History
Identifiers
urn:nbn:se:sprakochfolkminnen:diva-815 (URN)978-91-86959-19-7 (ISBN)
Note

Lingon, Meccano och folkdräkter från Färöarna - vad har de gemensamt? Vad berättar maträtter och fågelskådning om identitetsskapande?

Hur kan en rekonstruerad Pink Floyd-konsert ge näring åt minnesproduktion och nostalgi? Vilken funktion har berättelsen om en sprucken guldklänning eller en gammal prästkappa?

Frågor som dessa diskuteras i den här boken, som handlar om hur materiella ting kan ge innehåll och form åt olika slags berättelser.

Tolv etnologer och folklorister från tre nordiska länder presenterar här sin forskning om materialitet och narrativitet. Artiklarna bygger på fältarbeten och arkivstudier.

Innehåll: Isberg och planeter. Berättelser och materialiteter / av Ulf Palmenfelt. Lingon och potatis, Stockholm och Czernowitz. Materialiteter i en judinnas levnadsberättelse / av Susanne Nylund Skog. Meccano, BESK och Barsebäck. Om materialiteter i civilingenjörers levnadsberättelser / av Katarina Ek-Nilsson. Guldklänningen som sprack. Om kultiverad och okultiverad fylla i studentmiljöer / av Susanne Waldén. Bland prästkappor, albor och kaftaner. Om minnen, materialitet och performans / av Birgitta Meurling. Folkdräkter som personlig och levd materialitet / av Marsanna Petersen. Mellan fåglar, ting och människor. Hur fågelskådarnas seende formas / av Elin Lundquist. Om organisering av äkthet, erkännande och identifikation i sámi duodji / av Charlotte Hyltén-Cavallius. Är du vad du äter? Mat, minne och materialiteter / av Sofia Jonsson. Den rödvinsprickiga klänningen. Bruket av berättelsen om 1950-talet i en politisk familjekampanj / av Eerika Koskinen-Koivisto & Lena Marander-Eklund. The Pink Floyd Happening / av Lars Kaijser. Svartkonstböcker från Sandvik - och ett bortglömt häfte. Om hemlig kunskap, gömt och glömt i handskrifter och berättande / av Åsa Ljungström.

Available from: 2017-08-29 Created: 2017-08-29 Last updated: 2017-11-06Bibliographically approved
Organisations

Search in DiVA

Show all publications